Światowy Dzień Czekolady w bibliotece szkolnej

Światowy Dzień Czekolady w bibliotece szkolnej

„W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź”.

Czekolada należy do naszych najbardziej ulubionych słodyczy. Jej czekolady liczy sobie 4000 lat i ma swój początek na obecnym terytorium Meksyku. W XV wieku Aztekowie używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego. Dziś delektujemy się jej smakiem i w ogromie czekoladowego bogactwa każdy znajdzie coś dla siebie; gorzka, mleczna, deserowa, biała, nadziewana, z orzechami, migdałami z chili, płatkami róży itd… Czekolada ma w swoim składzie między innymi tryptofan, czyli składnik, który pobudza do działania wydzielanie się hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Zwiększenie ilości serotoniny w organizmie działa antydepresyjnie, wpływa na pozytywne samopoczucie, a także chroni przed chorobami układu nerwowego. Nic dziwnego więc, że na samą myśl o czekoladzie robi nam się lepiej. Z okazji Światowego Dnia Czekolady biblioteka szkolna zaprasza do przeczytania pozycji książkowych z czekoladą w tytule. Mamy nadzieję, że lektura książki będzie równie smakowita jak tabliczka czekolady.

Comments are closed.
Archiwum